BMW KLUB OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI

Forum miłośników i użytkowników samochodów marki BMW z Ostrowca Św. i okolic

#1 2011-03-07 09:22:18

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Problem z aku

Witam
Wczoraj miałem spory problem wrócić do domu z Wyrazowa , Na miejscu rozładował się akumulator , było zimno i co chwile ktos sie chodzil dogrzewac do samochodu , przy tym radio wzmacniacz tuba i niestety padł , samochód odpaliliśmy na kable bez problemu , po przejechania około 300km wyskoczyła mi kontrolka z aku , aż samochód wkońcu padł podczas jazdy w kielcach. Odpalilismy znów na kable (przyjemnosc taka 25 zl taxi ) i przed opatowem znów wyskoczyla mi kontrolka z tym że od kielc był wylaczone radio wzmacniacz tuba klima. na kontrolce od aku dojechalem do Bodzechowa i na szczescie pchalem tylko z 20 metrów pod dom samochód.
Teraz moje pytanko co to moze być ?
Czy aku poprostu byl rozladowany i siadł ?
Brak ładowania ?
Zwarcie od wzmacniacza ? ( byl wylaczony na powrocie ale nie wypiety od aku )
Jeszcze pech chcial ze wlaczylem prostownik na noc , rano sie budze a tu w prostowniku spalony bezpiecznik


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

#2 2011-03-07 11:23:32

 pawlo e36

Klubowicz

5193072
Skąd: tbg
Zarejestrowany: 2010-12-12
Posty: 118
Punktów :   

Re: Problem z aku

kolego  skoro ci się kontrolka zapala od  ładowania to wychodzi na to że masz coś z ładowaniem i nie daje rady aku do ładować
stawiam na alternator ,sprawdzi sobie napięcie jakie masz na aku ,

Offline

 

#3 2011-03-07 13:39:46

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Re: Problem z aku

ale  gdyby alternator to wydaje mi sie ze gdybym nacisnal np hamulec to samochod by mi zgasl odrazu bo by nie mialo prądu , a ja przejechalem na kontrolce od aku z opatowa do bodzechowa to nie mozliwe zeby mi tyle sam aku bez ladowania wytrzymal ? chociaz moze sie myle ?


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

#4 2011-03-07 15:23:50

 rob@k

Klubowicz

5273745
Skąd: LASEROWA DZIDA :)
Zarejestrowany: 2009-08-28
Posty: 367
Punktów :   

Re: Problem z aku

prad ładowania moze byc ale nie taki jak potrzeba ... sprawdz na life data na kompie jakie jest ładowanie... powinno byc 13,7V... jesli jest mniejsze alternator nie ładuje- p.s odłacz wzmacniacz-naładuj aku- to tez sprawdz moze robi zwarcie choc jest wyłaczony radiem.

Ostatnio edytowany przez rob@k (2011-03-07 15:27:29)


SZANUJMY OPONY TAK SZYBKO ODCHODZĄ...
http://images41.fotosik.pl/655/0a43885103285ad6med.jpg

Offline

 

#5 2011-03-07 15:34:09

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Problem z aku

Tak jak gadaliśmy wczoraj:
1. sprawdź ładowanie, na aku powinno być 13.5V do 14.2V na odpalonym silniku
2. sprawdź czy nie ma nigdzie zwarcia na plusie (szczególnie na tych ostatnich modyfikacjach ) – możesz zgasić auto, wyjąć kluczyk, powyłączać wszystkie elekt. bajery, odłączyć klemę minusową i miernikiem sprawdzić napięcie pomiędzy masą auta a minusem akumulatora – powinno nie pokazywać mniej niż 11V
3. rok produkcji aku, powinien być 4 cyfrowy napis – dwie pierwsze miesiąc, dwie następne rok produkcji – jeżeli ma więcej niż 6 lat to raczej na złom

i pod żadnym pozorem nie rób eksperymentu typu: odpalę na akumulatorze i go odłączę, aby sprawdzić czy jest ładowanie tak tylko możesz komp silnika spier...

Ostatnio edytowany przez Roman (2011-03-07 21:21:23)


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#6 2011-03-07 18:07:50

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Re: Problem z aku

Więc tak zaraz po podpięciu aku do samochodu przez okolo 10 minut na mierniku było 14.2
Póżniej wyskoczyla kontrolka aku i było 11.8 a na gazie 11.7
Jakieś sugestie ?


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

#7 2011-03-07 18:35:17

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Problem z aku

odłączyłeś ten kabelek (wzmacniacz) od akumulatora przy tej próbie? napięcie na aku mniejsze niż 12V by oznaczało że nie ma ładowania


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#8 2011-03-07 18:36:05

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Re: Problem z aku

tak odłączyłem , mam pytanie na zgaszonym silniku napiecie na aku bylo 12,2 to normalne ?


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

#9 2011-03-07 18:38:36

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Problem z aku

tak normalne, a na odpalonym silniku powinno być większe (13.5V do 14.2V)


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#10 2011-03-07 18:50:52

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Re: Problem z aku

teraz dziewczyne do domu zawoziłem , jak ruszałem z pod domu miałem zapaloną kontrolkę aku i elektryka była słaba chodzi o licznik i reszte rzeczy , a jak wracałem znikneła i cała elektryka zaczeła świecić mocnej (normalnie )


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

#11 2011-03-07 18:53:32

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Problem z aku

Sprawdź czy pasek na alternatorze się nie ślizga? Czy kable i połączenia przy alternatorze są ok (może są zaśniedziałe)? Ewentualnie kiedy będzie na aku mniej niż 12V to sprawdź ile jest na samym alternatorze… może regulator napięcia siada lub cały alternator


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#12 2011-03-07 19:42:24

 rob@k

Klubowicz

5273745
Skąd: LASEROWA DZIDA :)
Zarejestrowany: 2009-08-28
Posty: 367
Punktów :   

Re: Problem z aku

Na odłaczonym wzmacniaczu??? tz odpiołes z klemy aku???


SZANUJMY OPONY TAK SZYBKO ODCHODZĄ...
http://images41.fotosik.pl/655/0a43885103285ad6med.jpg

Offline

 

#13 2011-03-07 19:55:08

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Re: Problem z aku

Roman napisał:

Sprawdź czy pasek na alternatorze się nie ślizga? Czy kable i połączenia przy alternatorze są ok (może są zaśniedziałe)? Ewentualnie kiedy będzie na aku mniej niż 12V to sprawdź ile jest na samym alternatorze… może regulator napięcia siada lub cały alternator

Pasek się nie ślizga , kable i połączenia są ok , a powie mi prawde miernik ? przecież też będzie z aku ciągną napięcie ? to chyba wynik nie będzie prawdziwy chyba że się myle. Próbowałem się dostać do szczotek w alternatorze , ale cięzkie dojście tam jest , będe go musiał raczej wykręcić

rob@k napisał:

Na odłaczonym wzmacniaczu??? tz odpiołes z klemy aku???

wzmacniacz mam wpięty pod plusa koło skrzynik z przekażnikami nie bezpośrednio do klem , gdy wracałem nie wypiąłem go , a teraz jest całkowicie wypięty czyli od plusa odkręcony


edit Paju: Edytujemy posty, nie piszemy jednego pod drugim!


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

#14 2011-03-07 20:04:09

 ADI

Klubowicz

Skąd: TOP/TOS
Zarejestrowany: 2010-11-03
Posty: 15
Punktów :   

Re: Problem z aku

Alternator masz bosch'a czy valeo?

Offline

 

#15 2011-03-07 20:32:01

 KAMIL

Klubowicz

7974246
Skąd: Bodzechów
Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 557
Punktów :   

Re: Problem z aku

ADI napisał:

Alternator masz bosch'a czy valeo?

Nie mam pojęcia jaki tam jest , a czemu pytasz czy to ma jakieś znaczenie ?


BMW E 36 316 POJECHAŁO
BMW E 36 325 PRZYJECHAŁO
http://img153.imageshack.us/img153/263/pulpit1i.th.jpg

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
diablo 2 median xl pl targ tuszyn - godziny otwarcia humor zberezny www.gta.pun.pl wynik cytologi